Brodcast

O Brodcastu

Brodcast je projekt čiji je medij podcast kroz kojeg istražujemo teme od važnosti za lokalnu i širu zajednicu. Cilj projekta je kreirati zabavno-edukativni sadržaj i u 45 minuta prikazati primjere dobre prakse i nošenja s izazovima na području kulture, kreativnosti, obrazovanja, ekonomije, ekologije i društva općenito s naglaskom na europske vrijednosti.

Slavonija, regija koja se inače sporije razvija od nekih drugih dijelova Hrvatske, u pozitivnom kontekstu je često zanemarena u medijima. U međuvremenu se mnogi iseljavaju, a rijetko tko doseljava. Zato smo odlučili lokaciju snimanja podcasta smjestiti u Slavonski Brod. Nadamo se da ćemo potaknuti dijalog u lokalnoj zajednici, utjecati na moral mladih, inspirirati ih na rad i kreativnost te uključivanje u projekte.

Brodcast je, od 20. rujna 2021. do 19. rujna 2022., postao Projektom solidarnosti u sklopu programa Europske snage solidarnosti. Time je postao, nakon projekta “I mi smo l(j)udi” Udruge za unaprjeđenje mentalnog zdravlja Vrapčići, drugi provedeni Projekt solidarnosti u Brodsko-posavskoj županiji. Projekt Brodcast sufinancira Europska unija, a ukupna vrijednost projekta je 6.888,00 eura.

Tko je u pozadini Brodcasta provjerite ovdje.

Što je podcast?

Ako ne čujete često za podcast, možda se pitate što je to, kada i zašto ga slušamo. Mi ga laički ga predstavljamo kao zvučni zapis, poput radijske emisije, koji je dostupan na internetu i audio platformama pri čemu slušatelj sam bira temu, mjesto i vrijeme slušanja.

Ovaj zvučni medij jednostavno je preuzeti, pauzirati, prekinuti ili iznova pokrenuti pa ga mnogi, osim u slobodno vrijeme, slušaju na putu do posla, dok obavljaju kućne poslove te u šetnji, vožnji biciklom i teretani.

Osim na Spotify-u, Apple Podcasts i drugim audio platformama, neki se podcasti mogu naći u obliku videocasta, odnosno dostupni kao videozapis. Najčešće ćete ih naći na YouTubeu, a pomažu gledateljima u povezivanju s gostima, temom i govornicima te u prijenosu atmosfere u studiju.

Inspiracija, osobni i profesionalni rast, zabava, praćenje popularne ili sub-kulture samo su neki od razloga zašto slušamo podcast.

Teme, gosti, voditelji, učestalost novih emisija i njihovo trajanje uglavnom ovisi o producentu zbog čega imamo raznovrsne i brojne podcaste i njihove oblike. Brodcast je osmišljen tako da se svaki utorak objavljuju nove epizode u trajanju od oko 45 minuta. Jedna je voditeljica, a svaki tjedan se mijenjaju gosti s kojima se vodi polustrukturirani intervju i dijalog. Podcast je dostupan na Spotify-u, Apple Podcasts, Google podcasts i RSS-u, a videocast na YouTubeu. Do sada objavljene epizode i njihove goste saznajte ovdje. Iza kulisa još pet članova Brodcast tima brine se za vođenje kalendara snimanja, istraživanje tema i sugovornika, pisanje tekstova, marketing, kontrolu kvalitete, montažu audio i videozapisa, njihovo postavljanje na platforme, komunikacije sa sugovornicima i brige o financijskim i logističkim pitanjima.

Podcast statistike

Iako podcast postoji preko 20 godina, takav format dolazi do posebnog izražaja u posljednjih nekoliko godina. Prema Podcast Indexu, krajem 2021. svjetska podcast zajednica broji gotovo 4,5 milijuna registriranih podcasta i gotovo 60 milijuna epizoda objavljenih samo na Apple Podcasts.

Čak 57% Amerikanaca barem je jednom poslušalo podcast (2021.), upola više nego u Europskoj uniji. Zbog broja jezika i nedostatka podcasting infrastrukture, rast broja podcasta i slušanosti u Europskoj uniji tek je u zamahu.

Tematike podcasta postoji gotovo koliko i samih podcasta, ali osim intervjua, zabavne i poslovne tematike, popularne kulture i aktualnih događanja, sve popularniji su kriminalistički podcasti, misteriji prema istinitom događaju, podcasti vezani uz tehnologiju, kripto i NFT zajednicu.

Placeholder Image